Jeszcze do niedawna niewiele osób zdawało sobie sprawę na czym polega uzdatnianie wody. Można też śmiało stwierdzić, że w chwili obecnej uzdatnianie wody stanowi pewnego rodzaju czarną magię.
Fakt jest taki, że uzdatnianie wody dla przemysłu bardzo poważnie różni się od filtracji wody w domu. Dla przemysłu zwykłe domowe filtry do wody nie wystarczą. Tam potrzebne są specjalistyczne rozwiązania specjalnie projektowane przez firmy specjalizujące się w tej branży. Jednak uzdatnianie wody w domu również nie należy do najprostszych zagadnień. W kuchni korzysta się z innych rozwiązań niż w łazience. Uzdatnianie wody w kuchni polega główni na filtracji wody to poziomu zdatnego do picia i niepowodującego jakichkolwiek negatywnych reakcji w organizmie.
W kuchni najlepiej sprawdza się osmoza, która może na starcie nie należy do najtańszych, jednak użytkowanie stacji RO (odwrócona osmoza) jest tanie i bezproblemowe. Warto też wspomnieć, że odwrócona osmoza zapewnia super czystą wodę, przez co nie ma najmniejszych wątpliwości co do jej jakości. Odwrócona osmoza to zapewne sprzęt, w który warto w tej chwili zainwestować te kilkaset złotych, gdyż uzdatnianie wody za jej pomocą to gwarancja jakości.
Jak patrzyłam na ceny filtrów do wody to jednak wciąż wychodzi na to, że uzdatnianie wody nawet dla domu jest dość kosztowne. Chyba trzeba jeszcze poczekać na czas, gdy uzdatnianie wody będzie prawie pozbawione kosztów lub gdy woda będzie filtrowana jeszcze przed dostarczeniem jej dla użytkowników domowych.